Без рубрики
Пісне тістечко з горіхами та джемом: виходить м’яким, легким, ароматним і дуже смачним, із приємною лимонною ноткою

Іноді так хочеться простого домашнього пирога, від якого так і віє енергією родинного затишку! Така випічка ніколи не набридає! Це тістечко, на мій погляд, відповідає абсолютно всім вищевказаним визначенням. Тісто виходить м’яким, легким і дуже смачним, із приємною лимонною ноткою. Саме тістечко не нудотне, ароматне й візуально більше нагадує домашній тортик.

Для посту дуже вдалий варіант!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Реклама

Пісне дріжджове тісто:

  • 600 г борошна,
  • 200 мл олії без запаху,
  • 1 склянка води,
  • 11 г сухих дріжджів,
  • 1 ч. л. яблучного оцту,
  • 0,5 склянки цукру,
  • 10 г ванільного цукру,
  • терта цедра з 1 середнього лимона,
  • дрібка солі.

Начинка:

400 г джему (в мене абрикосовий, але можна використовувати й густе варення чи конфітюр),

250 г підсмажених мелених горіхів (на мій смак, сюди найкраще підходять волоські). Склянка — 250 мл.

ПРИГОТУВАННЯ:

Тісто: дріжджі розчинити в половині склянки теплої кип’яченої води (я ще додаю 1 ч. л. цукру). Зачекати 5-10 хвилин, щоб вони активувалися.

Просіяти в глибоку миску борошно, додати цукор, ванільний цукор. Зробити поглиблення й додати терту цедру, оцет, влити дріжджову опару. Далі, помішуючи, влити ще півсклянки теплої води та олію. Руками вимісити тісто близько 10 хвилин (в ідеалі — воно має бути пружним, але аж ніяк не крутим!). Миску з тістом накрити харчовою плівкою і прибрати в холодильник на 1,5-2 години.

Начинка: горіхи підсмажити на сухій сковорідці й змолоти у млинку до стану не надто дрібної крихти. З’єднати в мисці джем та горіхи. Ретельно перемішати (маса повинна бути досить густою).

Формування: розділити тісто на дві частини. Розкачати у формі прямокутників (можна трішки підпилювати поверхню борошном). Одну перенести на деко (я використовувала стандартне від духовки), встелене пергаментом, і руками (або качалкою) надати йому остаточну правильну форму, формуючи невеличкі бортики. Поверх першого шару тіста рівномірно розподілити начинку, відступаючи від країв приблизно 1 см. Накрити другим шаром тіста. Краї ретельно заліпити, щоб начинка не витекла (я спочатку скріпила руками, а потім ще пройшлася зверху виделкою, притискаючи як слід з усіх боків по всьому периметру пирога).

Розігріти духовку до 190ºС. Випікати пиріг близько 40 хвилин до зарум’янювання (тісто буде дуже красивого золотавого кольору). Готовий пиріг охолодити, вийняти з форми та притрусити цукровою пудрою. Після цього можна нарізати порційними шматочками (квадратиками або прямокутниками).За бажанням прикрасити кожен горішком.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: тістечка якнайкраще підходять для простого сімейного чаювання. Але вони дуже красиво виглядатимуть і на святковому столі.

За матеріалами видання «Є».

Головно фото — «Є».

03/16/2019

Реклама

Реклама